3de graad: Verslag: De Kalei, dinsdag

Datum: 
04/06/2019
Plaats: 
Dilsem-Stokkem

Vestiging:

Korte Beschrijving: 

Klik HIER voor het verslag

 

De Kalei, dinsdag

Raar maar waar: vanaf de eerste dag moesten wij al vele slapertjes hun slaap der onschuld storen en ze met frisse tegenzin wekken.

De kinderen wreven de slaap uit hun ogen, verfristen zich, poetsten de tanden en trokken hun kleren en stapschoenen aan. In de eetzaal vulden zij hun lege magen en ook hun brooddoos. Wij gingen namelijk een hele dag op stap.

Onder een hemel die maar niet kon kiezen tussen blauw en lichtgrijs wandelden wij langs de Zuid-Willemsvaart naar Connecterra, de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar splitste de groep zich in twee. Het ene deel bleef ter plaatse om samen met ‘Rangers’ (natuurgidsen) op verkenning te gaan. Tijdens een wandeling door het park zochten en vonden ze verschillende soorten keien, ontdekten sporen van dieren en planten en onderzochten ze de diversiteit van  het park. Iedereen werkte flink mee en de gidsen waren aangenaam verrast over de inzet van de leerlingen.

De andere groep stapte nog een beetje verder tot aan het mijnwerkershuisje. Daar kregen we door ex-mijnwerkers een interessante rondleiding doorheen een huis uit de jaren ’30. Wij werden in de chique kamer verwelkomd, neusden in de keuken en bijkeuken en trokken uiteindelijk naar de slaapkamers. Wij kwamen te weten dat ze al heel snel elektriciteit en stromend water in huis hadden, er mochten wonen zolang ze in de mijn werkten en ook graag de rijke mensen nabootsten door zelf hun behangselpapier en eiken deuren na te schilderen. Ook hier waren de gidsen vol lof over de aandacht en leergierigheid van de kinderen. (Als zij dat zeggen, zal het wel waar zijn, zeker?)

’s Middags werd het lunchpakket gretig opgegeten. Daarna wisselden de groepen van locatie.

Om 4 uur was iedereen weer terug aan Connecterra en konden wij de terugreis aanvatten. Even, heel even, vielen er enkele regendruppels maar de regenjassen bleven een overbodige luxe. Het bleef drukkend warm en de zon kwam weer piepen vanachter de wolken.

In De Kalei konden we de stapschoen  uittrekken, onze voeten even laten rusten en de benen onder tafel steken voor het avondmaal. Soep, aardappelen met erwtjes en worteltjes, varkensgebraad of een groenteburger en als dessert chocomousse stonden op het menu. Dat kan smaken.

Na het eten probeerden we enkele reuze gezelschapsspelen uit of trapten we tegen een bal. Ondertussen kon iedereen een verdiende douche nemen om straks moe maar voldaan hun bed op te zoeken. Morgen gaan we met de bus naar Bokrijk. Dat ziet er goed uit.